Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с тиквички и скариди

Ризото с тиквички и скариди

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Ризото с тиквички и скариди
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Разпределете ризото с тиквички и скариди в две порции, поръсете със пармезан на прах и сервирайте."

Необходими Продукти

  • тиквичка - 200 г
  • лук - 1 бр. шалот
  • чесън - 2 скилидки
  • скариди - 16 бр. пресни
  • ориз - 200 г Арборио
  • краве масло - 1 - 2 с.л. меко
  • зехтин - 2 с.л.
  • пармезан - на прах (за поръсване)
  • вино - 80 мл бяло
  • шафран - 1 щипка, на прах
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и почистете скаридите. Сложете главите и обелките в тенджерка с около литър вода с малко сол. Сварете бульон за 25 минути, след което го прецедете.

Поддържайте го горещ на минимална степен на котлона. Настържете тиквичката, без да я белите. Накълцайте лука шалот и чесъна и ги запържете в зехтина.

След като са омекнали и с лек загар, добавете настърганите тиквички, малко сол и маслото. Гответе, докато и тиквичките омекнат за 3-4 минути.

Сипете ориза Арборио и бъркайте минута-две да стане кристален.

После налейте виното, а след още минута сипете два черпака от бульона.

Бъркайте, докато се поемат от ориза и продължете да добавяте бульон на части и да бъркате, докато зрънцата набъбнат. Опитайте ги, трябва да са меки, но с по-твърда сърцевина. Целия процес на варенето на ориза е около 18 минути. Не е задължително да слагате всичкия бульон, но ако по някаква случайност не ви достигне - няма проблем да се сипе малко водичка.

Сложете обелените скариди при последното сипване на бульон, трябват им три минути и са готови. По същото време сложете и шафрана, макар че не е проблем да го направите и на по-ранен етап.

Ризотото трябва да е кремообразно, тоест не трябва да готвите до съвсем пълното усвояване на течността, която е наситена от нишестето на ориза и е гъстичка.

Разпределете ризото с тиквички и скариди в две порции, поръсете със пармезан на прах и сервирайте.

Вижте още кой е подходящият за ризото ориз, както и кои грешки допускаме при готвене на ризото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: