Начин на приготвяне
Почистените праскови заедно с 1/3 от захарта се пасират, докато се получи гладка кремообразна смес.
Сметаната, млякото, останалата захар (100 г) и ванилията се слагат на котлона да се сгорещят, но не и да завират.
Сместа се отдръпва да се охлади. Във водата се разтваря желатинът и се оставя за 10-15 минути да набъбне. След това на водна баня се разтапя.
Половината от пюрето се отделя в купа и към нея се прибавя 1/3 от желатина. Разбърква се добре и се изсипва във формички. Слага се в хладилник да стегне (около 40 минути).
В останалата част от пюрето се изсипва 1/3 от млечната смес. Желатинът отново се стапя на водна баня и се прибавя половината от него. Разбърква се добре и внимателно се изсипва върху желирания вече прасковен крем.
След още 30-40 минути към млечната смес се прибавя останалият желатин.
Изсипва се също във формичките и след 1 час панакотата е готова за консумация.
За да се извади трицветната панакота с праскови по-лесно от формичките, може да се потопи в гореща вода за 5-6 секунди и след това да се обърне.