Начин на приготвяне
Избират се средно големи патладжани със съвсем дребни семенца.
Изпичат се върху силен огън /жар/ на плоча или тенекия или на горещите котлони на печката.
Огънят трябва да е силен, защото при бавно печене патладжаните стават жилави и потъмнява месестата им вътрешност.
Веднага след опичането се слагат в плик или тенджера с капак, за да се задушат и да им изтече горчивият сок.
Избират се и средно големи чушки, които също изпичаме и слагаме да се задушат, за да могат по-лесно да се обелят след това.
Доматите се обелват и нарязват на дребно. Някои хора ги пасират, но тогава те пускат много вода.
Обелваме и нарязваме на дребно патладжаните. Обелваме, почистваме добре от семки и нарязваме на дребно и чушките.
Счукваме чесъна в хаванче с малко сол.
Смесваме всички продукти в тенджера и посоляваме. Подправяме кьопоолуто със зехтина, оцета и ситно нарязания магданоз.
Разбъркваме добре всичко и Кьоополуто от шопския край е готово!
Приятен апетит!