Домашно къпиново сладко

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
29/08/2019
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо200
  • Преглеждания за месеца98
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • къпини - 2 кг
  • захар - 1 кг
  • пудра захар - 200 г
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кълините почистваме и измиваме внимателно, тъй като са деликатен плод. Отцеждаме ги от водата и ги поставяме в емайлирана или стъклена тавичка.

Посипваме ги с пудрата захар и прибавяме 2-3 с.л. вода. Покриваме съда със стреч фолио и го прибираме в хладилник за 24 часа.

Разбъркваме плодовете на няколко пъти с дървена лъжица, за да се разтапя захарта (целостта им няма как да остане цяла), но пък сладкото от къпини ще е вкусно.

На другия ден внимателно отделяме плода с решетъчна лъжица. Изсипваме сиропа, който се е отделил в емайлиран съд.

На бавен огън загряваме сместа, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица. Никога не обирам пяната. Просто я потупвам от време на време с решетъчната лъжица.

Варим около 20 минути на умерена температура, след което махам съда от котлона и оставям да изстине.

След около 1-2 часа (а най-добре на другия ден), прибавям плодовете, разбърквам внимателно и отново загряваме на бавен огън.

Прибавям ваниловия екстракт, за да обогатя вкуса на къпиновото сладко.

Сладкото се вари до желаната гъстота. Проверявам резултата с лъжица - до образуването на "пътечка" от сиропа.

10 минути преди да отстраним съда от котлона, прибавям лимонената киселина.

Насипваме сладкото в чисти и сухи затоплени бурканчета и обръщаме с капачката надолу.

Покривам ги с кърпа грижливо, за да изстиват постепенно.

Съвет: Държа да уточня, че количеството захар зависи от сладостта на плодовете и вкуса на вашето семейство. Затова по преценка и сладост на плода може да подсладите допълнително. Аз сложих по-малко захар, защото ние не обичаме прекалено сладко, но всеки има предпочитания.

Ароматите може да променяте, според вкусовите си предпочитания. Къпините не са толкова ароматен плод, но пък са богати на желязо и много полезни аминокиселини и други полезни за здравето микроелементи.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар