Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Миди Дяволски нокът с масло и босилек

Миди Дяволски нокът с масло и босилек

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Миди Дяволски нокът с масло и босилек
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
04/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2
"Грабвайте един пакет замразени миди и идвайте на гости - за нула време ще ги приготвим"

Необходими Продукти

  • миди дяволски нокът - 8 - 10 бр. замразени
  • масло - 20 - 25 г
  • чесън - 2 скилидки
  • див лук - 8 стръкчета
  • босилек - 1 стрък или 7 - 8 листа
  • сол - 1 щипка
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Въпреки малко неприветливото си име тези миди са уникално вкусни и приятни и смятани за истински деликатес. С много месце под тънката си черупка те са едно прекрасно мезенце за бяло вино в летните дни.

Тъй като по-трудно се намират пресни, ще ви представя рецепта за замразени миди Дяволски нокът.

Особеност тук , е че когато ги извадите от фризера, трябва да ги оставите за 4 часа в хладилник, по възможност на най-долния рафт. След това ги потопете във няколко води и те ще се отворят. Не е нужно водата да е подсолена, както правим при живите пясъчни миди, които по този начин сами изхвърлят песъчинките, намиращи се под черупката.

Изплакнете хубаво морските дарове, за да сте сигурни, че няма останал пясък и ги оставете върху кухненска хартия, за да попие тя излишната влага от тях.

Загрейте едновременно два съда - широк тиган на силен огън и друг малък удобен съд, например тенджерка, на слаб огън.

В тенджерката сложете да се разтопява бавно маслото и директно вътре нарежете чесъна на тънки филийки.

В загретия на силен огън тиган сложете малко зехтин и подредете отворените миди с черупките отдолу.

Във вътрешността им с месцето ръснете още зехтин и малко сол и оставете да се готвят 2-3 минути или докато видите, че мидените ядки се свиват леко и от прозрачни стават млечно бели. Ръсвайте и допълнително зехтин, за да не изсъхват.

Ако мидите са доста големи и дебели, може да ги обърнете за кратко откъм месото - само леко да се опърлят и добият загар.

За да останат крехки не ги пресготвяйте, ако прекалите с времето стават жилави.

През всичкото това време наглеждайте маслото с чесъна и щом стане леко златист дръпнете от огъня и ароматизирайте допълнително с накълцан див лук.

Готовите миди подредете в плато и залейте със сосчето от масло.

За завършек добавете още аромат с босилека, подреждайки отгоре листата или накъсвайки ги небрежно.

Всички тези вкусове много си подхождат, макар че и сама по себе си тази уникална мида си е достатъчно ароматна. Но нека пробваме и различни комбинации, за да разберем кое най-много ни допада.

Съвет: Консумирайте винаги докато са топли!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: