Начин на приготвяне
Както всички пясъчни миди, така и дяволският нокът съдържа доста пясък в черупката си и ако не се почисти добре, има риск да превърне нашето плато от деликатес в нещо доста неприятно. Затова важна първа стъпка е да помогнем на мидите да изхвърлят пясъка, който съдържат. За тази цел има 3 начина.
Единият е да ги оставим в морска вода за около 3 часа, този вариант е невъзможен за тези, които живеят далеч от морето.
Втори начин - заливаме с вода и слагаме морска сол, поне 1 с.л. с връхче на 500 мл вода. Престояват 3 часа, като водата се сменя 3 пъти през този период. Пясъкът се утаява на дъното.
Трети вариант е да се залеят с около 500 мл газирана вода и да се оставят в хладилник отново 2-3 часа.
Почистените от пясък миди се измиват добре и подсушават.
Зехтинът се загрява на силен огън, но без да позволявате да започва да пуши много, защото става вреден по този начин. Ръсва се обилно едра люспеста сол и отгоре се подреждат на разстояние една от друга мидите. Ако тиганът не ги побира всичките, по-добре ги пригответе на два пъти.
Пекат се 1-2 минути и се обръщат за още минутка. Зависи от това колко са големи и дебели - може да се стигне и до 2-3 минути, но не повече. Не прекалявайте с готвенето им, защото биха станали жилави и твърди.
Поръсват се с малко лимонов сок, зехтин, още люспеста сол и черен пипер на вкус и се поднасят веднага, гарнирани с парченца лимон.
Това е базисна рецепта и тъй като тези миди сами по себе си са много вкусни, нямат нужда от допълнителни силни аромати, които да ги засенчват. Добра комбинация обаче се получава, ако към тях сложите и малко чесън и магданоз на паста.
Добър апетит!