Начин на приготвяне
Въпреки малко неприветливото си име тези миди са уникално вкусни и приятни и смятани за истински деликатес. С много месце под тънката си черупка те са едно прекрасно мезенце за бяло вино в летните дни.
Тъй като по-трудно се намират пресни, ще ви представя рецепта за замразени миди Дяволски нокът.
Особеност тук , е че когато ги извадите от фризера, трябва да ги оставите за 4 часа в хладилник, по възможност на най-долния рафт. След това ги потопете във няколко води и те ще се отворят. Не е нужно водата да е подсолена, както правим при живите пясъчни миди, които по този начин сами изхвърлят песъчинките, намиращи се под черупката.
Изплакнете хубаво морските дарове, за да сте сигурни, че няма останал пясък и ги оставете върху кухненска хартия, за да попие тя излишната влага от тях.
Загрейте едновременно два съда - широк тиган на силен огън и друг малък удобен съд, например тенджерка, на слаб огън.
В тенджерката сложете да се разтопява бавно маслото и директно вътре нарежете чесъна на тънки филийки.
В загретия на силен огън тиган сложете малко зехтин и подредете отворените миди с черупките отдолу.
Във вътрешността им с месцето ръснете още зехтин и малко сол и оставете да се готвят 2-3 минути или докато видите, че мидените ядки се свиват леко и от прозрачни стават млечно бели. Ръсвайте и допълнително зехтин, за да не изсъхват.
Ако мидите са доста големи и дебели, може да ги обърнете за кратко откъм месото - само леко да се опърлят и добият загар.
За да останат крехки не ги пресготвяйте, ако прекалите с времето стават жилави.
През всичкото това време наглеждайте маслото с чесъна и щом стане леко златист дръпнете от огъня и ароматизирайте допълнително с накълцан див лук.
Готовите миди подредете в плато и залейте със сосчето от масло.
За завършек добавете още аромат с босилека, подреждайки отгоре листата или накъсвайки ги небрежно.
Всички тези вкусове много си подхождат, макар че и сама по себе си тази уникална мида си е достатъчно ароматна. Но нека пробваме и различни комбинации, за да разберем кое най-много ни допада.
Съвет: Консумирайте винаги докато са топли!
Добър апетит!