Картофена крем супа с чесън

05/09/2019
Приготвяне10 мин.
Готвене26 мин.
Общо36 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо870
  • Преглеждания за месеца870
  • Преглеждания за седмицата38
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • картофи - 400 - 450 г
  • лук - 1/4 глава, 80 г
  • чесън - 4 - 5 скилидки + за гарниране
  • праз - 1 стрък
  • пащърнак - 2 корена
  • целина - 2 стръка
  • магданоз - 2 стръка (стъбла и листа)
  • масло - 25 г
  • сол - 1 ч.л. с връхче (или на вкус)
  • черен пипер - 2 - 3 щипки, прясно смлян
  • зехтин - по 1 с.л. на порция приблизително
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички зеленчуци се почистват и нарязват на кубчета - горе-долу еднакви по размер. Стръковете магданоз се пускат цели.

Заливат се със вода, толкова колкото да ги покрие 1 пръст, не повече. Слага се сол и черен пипер и се варят под капак 25 минути.

Добавя се бучка масло, бърка се още минута-две и всичко се пасира до съвършена гладкост.

От този процес картофите емулгират леко и супата става много кремообразна, което не налага да се добавя допълнително сметана или друг сгъстител.

За да се завърши ястието се слага да се загрее на слаб до умерен огън по лъжица зехтин на порция. В него се нарязват на тънки филийки скилидки чесън - пак около 1 брой на порция.

Когато ароматизират зехтина и добият лек златист загар се разпределят върху всяка порция.

Тази разкошна кремсупа се сервира задължително топла.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар