Лютеница по стара рецепта

КацаровКацаровНовак222
05/09/2019
"Изпитаните рецепти за приготвяне на лютеница са толкова ценни, че се предават по наследство като истинско съкровище "
Приготвяне240 мин.
Готвене180 мин.
Общо420 мин.
Порции30
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо11 595
  • Преглеждания за месеца11594
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг4.4 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е на прабаба ми Зойка от пловдивското село Труд, която е родена 1914 г. и казваше, че я знае от своята баба.

След смъртта на баба ми Цветана (нейната дъщеря), през 2000 г., бяхме спрели да правим всякакви зимнини, но тази година с майка ми и баща ми отворихме стария тефтер и направихме лютеницата. Беше малък празник...

1. Чушките се изпичат на чушкопек, тенекия, котлон или каквото има под ръка. Поставят се в съд и се похлупват с капак, за да се задушат и белят по-лесно. Може и в найлонов плик. След това се белят, отстраняват се семките и се оставят да се отцедят.

2. Патладжаните също се изпичат, задушават се под капак и се белят.

3. Морковите се белят и се сваряват.

4. Чушките, патладжаните и морковите се мелят на месомелачката на най-ситната решетка. Може и в блендер, разбира се, но прабаба ми нямаше блендер...

5. Доматите се мелят с машинка за отстраняване на люспите и семките и според вида на машинката понякога се налага отделените люспи и семки да се смелят отново през машинката, за да се отдели хубаво месото.

6. Доматеният сок се слага да се изварява и се бърка непрекъснато, за да не загори.

7. Половин час след като сме сложили доматите се добавя към тях старият лук, който е настърган на ренде или на много ситно в блендера (разбрахме се, че прабаба ми нямаше блендер). Продължаваме да бъркаме.

8. Когато доматите са редуцирали количеството си, към тях се добавят смлените чушки, патладжани, моркови и счукания чесън (или през преса) и изваряването при непрекъснато бъркане продължава. Тук е моментът, в който се добавят и ситно нарязаните люти чушки и оцетът.

9. Подправките (чубрица, риган, черен пипер, кимион) се мелят на ситно в кафемелачка и се добавят към лютеницата. Прибавяме захарта и солта.

10. Олиото се загрява в тенджера и се пуска 1 филия хляб да се изпържи. Когато хлябът стане златист се изважда, а олиото на тънка струя се добавя към лютеницата при непрекъснато бъркане, за да се усвои добре.

11. Лютеницата е готова, когато при бъркане остава пътечка по дъното на тавата.

Затваря се в бурканчета, които се варят за капак (след завиране на водата) 10 - 15 мин. Вадят се и се обръщат с капачката надолу.

От дадените количества продукти се получава около 13 - 14 кг лютеница (в зависимост до каква гъстота е изварявана). Всъщност излязоха 30 бурканчета от по 300 мл и 12 бурканчета от по 400 мл.

Успех и да ви спори !

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар