Начин на приготвяне
Всички компоненти за блата се смесват и се изсипват на тънък пласт (до 7 мм) в намазана с олио и поръсена с брашно правоъгълна тава, която се слага в силно сгорещена фурна.
След малко, когато блатът се понадигне, фурната се превключва на умерен огън. Блатът е готов, ако по клечката за зъби, с която го прободем, не остане тесто от него и той е леко златисто зачервен.
Докато блатът изстива, разбиваме маслото на пяна с пудрата захар, какаото и ванилията.
С крема намазваме добре изстиналия блат, нарязваме го на малки ромбове (със страна до 3 см), като ромбовете не бива да имат много дълги страни, а да са по-скоро квадратни, и го наръсваме с кокосовите стърготини. Леко потупваме отгоре, за да не се ронят после стърготините.
Прибираме на студено, за да може маслото да се втвърди, и едва тогава изваждаме парченцата!
Този фъч е неимоверно ефектен и няма домакиня, която да не е поискала рецептата за него. Лично аз я знам от Веселина Богданова от Котел, на която съм ѝ много благодарна за нея.
Коментари