Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Мармалад»Мармалад от люти чушки

Мармалад от люти чушки

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274673
Мармалад от люти чушки3 / 3
06/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Напълно възможно е да се приготви мармалад от люти чушки - не пропускайте да го опитате"

Необходими Продукти

  • чушки - 3 кг червени
  • люти чушки - 500 г червени
  • ябълков оцет - 300 мл
  • вода - 200 мл
  • захар - 2 кг
  • желираща захар - 1 кг
  • лайм - 2 броя. НЕ заменяйте с лимон!
  • лимонтозу - 1 пакетче (8 - 10 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да започнем с това, че лютивината на сладкото зависи от вида люти чушки. Ако използвате т.нар. румънки или халапеньо, ще се получи доста по-лютиво, отколкото ако се ползват рибки.

1. Червените чушки се изпичат, задушават в съд под капак (или в найлонов плик), обелват се и се почистват от семките, а след това се нарязват на ситно с блендер или в месомелачка.

2. Лютите червени чушки се нарязват на едро, поставят се в тенджера с оцет и вода и се сваряват до омекване. Оставят се да се охладят и се претриват през гевгир или се ползва машинка за отделяне на семки и люспи. Течността, в която са се варили също се използва в сладкото.

ВНИМАНИЕ! Ползвайте ръкавици, когато работите с лютите чушки, особено ако ще претривате през гевгир. В случай че хубаво се подлютите трябва да знаете, че измиването с вода НЕ помага. Измийте се с ракия или спирт!

3. В съда, в който ще се приготвя мармаладът, се смесват червените чушки и пюрето от лютите чушки. Прибавят се двата килограма обикновена захар и изваряването започва при непрекъснато бъркане.

4. Десет минути преди да свалим от огъня се добавя кората на единия лайм. Кората се остъргва внимателно с ренде (за да се вземе само повърхностния зелен слой без да се използва бялата част, която горчи) или с белачка за картофи, или пък със специален инструмент за кори.

5. Пет минути преди да свалим от огъня се добавя и желиращата захар, разбърква се добре. Прибавя се и лимонената киселина, както и сока от двата лайма.

6. Кората на втория лайм трябва да е предварително отделена, защото след изтискването на сока отделянето на кората ще бъде доста неудобно и трудно.

7. Без да чакаме да се охлажда мармаладът се поставя в чисти бурканчета. На дъното на всяко бурканче поставяме по 2-3 корички лайм и пълним с мармалада. Затваряме капака и обръщаме бурканчетата с капака надолу.

Комбинцията от пушек (печените чушки), лютивина и лайм ражда онзи невероятен вкус, за който използваме термина умами.

Мармаладът е подходящ да се поднесе със различни сирена, риби, месо.

От дадените количества в рецептата се получиха 12 бурканчета от по 100 мл.

Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: