Начин на приготвяне
Картофите се сваряват до готовност, обелени се срязват на две половинки, а всяка се нарязва на полумесеци.
Овкусяваме със сол, черен пипер и риган. Разбъркват се и сипваме в правоъгълна тавичка.
В тиган се загрява олио, запържваме леко кубчета бекон и прибавяме парчета топено сирене.
Разбърква се с дървена шпатулка за кратко, леко да се разтопи и наливаме готварска сметана и прясно мляко.
Добавяйте млякото на два пъти, като разбърквате, за да следите за гъстотата на соса.
Ако е много гъсто, добавете още малко прясно мляко и се овкусява със сол и черен пипер.
С тази смес се заливат картофките, отгоре се поръсва с настърган кашкавал.
Печем на 180 градуса за 20 минути, за да се разтопи кашкавалът.
Изваждаме леко да се охлади, нарязваме запеканката на квадрати и сервираме. Сочно и много вкусно за обяд!