Маслен пай с шоколадов крем

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Чирак
308
49
357
1
14/09/2019
"Защото най-хубавите неща на света са с шоколадов крем "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо506
  • Преглеждания за месеца36
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - 250 г
  • яйцa - 1 бр.
  • масло - 120 г
  • захар - 80 г
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • настъргана лимонова кора
  • за крема
  • черен шоколад - 200 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 60 г
  • брашно - 30 г
  • за карамелизиране на крушите
  • вода - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • круши - 2 бр. малки
  • и още
  • кайсиев мармалад - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното с щипка сол и чаена лъжичка бакпулвер.

Добавете едно яйце, 80 г захар и нарязаното на парчета студено краве масло.

Ароматизирайте с ваниловата захар и настърганата кора на един лимон. Замесете маслено тесто. Направете го на топка, огънете в стреч фолио и приберете в хладилник за час.

Пригответе си крема, като излеете прясното мляко в тенджерка, добавете начупения шоколад, брашното и захарта. Сложете съда на котлона и започнете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Отстранете от огъня и охладете.

В друга тенджерка сложете две супени лъжици захар и две вода. Сложете на котлона и щом сместа заври, пуснете нарязаните круши. Гответе, докато водата изври и захарта започне да се карамелизира.

На набрашнена повърхност разточете охладеното тесто на голям правоъгълник. Ако нямате тавичка с размер 11/35 см, ползвайте кръгла 20 см. С помощта на точилка прехвърлете тестото в тавичката.

Образувайте висок борд и надупчете дъното с вилица. Изсипете крема, подравнете. Отгоре наредете карамелизираните круши. От тестото направете листенца и украсете с тях масления пая.

Изпечете на 180°C в предварително загрята статична фурна за около 35-40 мин. Изчакайте готовия сладкиш да се охлади напълно, преди да го извадите от тавичката.

И като последно намажете крушите на маслен пай с шоколадов крем със затопления кайсиев мармалад.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар