Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното с щипка сол и чаена лъжичка бакпулвер.
Добавете едно яйце, 80 г захар и нарязаното на парчета студено краве масло.
Ароматизирайте с ваниловата захар и настърганата кора на един лимон. Замесете маслено тесто. Направете го на топка, огънете в стреч фолио и приберете в хладилник за час.
Пригответе си крема, като излеете прясното мляко в тенджерка, добавете начупения шоколад, брашното и захарта. Сложете съда на котлона и започнете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Отстранете от огъня и охладете.
В друга тенджерка сложете две супени лъжици захар и две вода. Сложете на котлона и щом сместа заври, пуснете нарязаните круши. Гответе, докато водата изври и захарта започне да се карамелизира.
На набрашнена повърхност разточете охладеното тесто на голям правоъгълник. Ако нямате тавичка с размер 11/35 см, ползвайте кръгла 20 см. С помощта на точилка прехвърлете тестото в тавичката.
Образувайте висок борд и надупчете дъното с вилица. Изсипете крема, подравнете. Отгоре наредете карамелизираните круши. От тестото направете листенца и украсете с тях масления пая.
Изпечете на 180°C в предварително загрята статична фурна за около 35-40 мин. Изчакайте готовия сладкиш да се охлади напълно, преди да го извадите от тавичката.
И като последно намажете крушите на маслен пай с шоколадов крем със затопления кайсиев мармалад.
Да ви е сладко!