Морски дарове с гъби и сметана

15/09/2019
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо310
  • Преглеждания за месеца147
  • Преглеждания за седмицата35
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • морски дарове - 300 - 360 г
  • сметана - 250 мл по избор*
  • гъби - 300 - 400 г печурки и пачи крак (или 1 вид)
  • чесън - 3 - 4 бр. скилидки
  • люти чушка - 1 бр. прясна чили
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бялo вино - 1 чаша (200 мл)
  • черен пипер
  • магданоз - 1 бр. връзка
  • зехтин - 2 с.л. екстра върджин
  • краве масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато миксът морски дарове е замразен, се приготвя лесно, защото всички са на едно място - скаридите, мидите и калмарите, готови и нарязани.

Приготвям, като първо размразявам морските дарове, нарязвам скилидките чесън, магданоза, гъбите печурки на ивички, пачия крак оставям цели, само ако са много големи, разрязвам на две.

Загрявам 2 с.л. зехтин и 1 малка бучка краве масло на не много горещ тиган за 2 минути да се ароматизира зехтинът. Веднага добавям скариди, миди, калмари, заливам с виното, увеличавам котлона да поври с даровете около 5 мин, след което добавям сметаната* може да е животинска, течна или заквасена.

В друг тиган с малка бучка масло задушавам пачия крак и печурките леко, да се задушат за около 5 минути, и добавям към морските дарове в сметановия сос.

Едно уточнение - ако изберете заквасена сметана, добавете с виното, защото е гъста, и задушавайте заедно.

Намалявам котлона на средна степен и задушавам до сгъстяване и готовност за около 15-20 мин.

Сосът се оцветява в бледо жълто от гъбите пачи крак, ухае прекрасно и е изключително вкусно.

Поднесох морските дарове с гъби и сметана с фокача.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар