Начин на приготвяне
За бульона почистете зеленчуците и ги накълцайте. Запържете в малко зехтин за 10 минутки на тих до умерен огън. Сложете костите и глава от риба и обелките от скариди.
Налейте водата, овкусете със сол и увеличете огъня на максимум. Ще започне да излиза пяна, която трябва да отстраните. След като ври 2-3 минути, намалете огъня отново до умерен и варете 25 минути, след което прецедете бульончето.
Накълцайте на много ситно зеленчуците за основата на супата и запържете и тях в зехтин и малко сол за 10 минутки или докато омекнат, и започнат да добиват загар. Налейте брендито и настърганите домати и гответе още 5 минути.
Пуснете мидите за кратко във вряща вода, докато се отворят - това става много бързо. Веднага ги извадете с решетъчна лъжица и отделете от черупките. Сложете ги при софритото за супата заедно с обелените скариди. Може да си запазите няколко мидички или скариди цели за украса на супата. Аз за малко да забравя и едва по една мидичка на порция заделих.
Налейте прецедения ароматен бульон и варете 5 минути всичко заедно, след което пасирайте до гладка смес.
Поднесете супата гореща.
Добър апетит!
Съвет: За по-гъста супа не слагайте всичкия бульон, а малко повече от половината. Останалия замразете и използвайте за друго ястие в желан от вас момент.
По желание към супата може да се добави и 200 мл готварска сметана.