Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Аламинути»Морски дарове с гъби и сметана

Морски дарове с гъби и сметана

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Морски дарове с гъби и сметана
Снимка: Ivelina
6 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Богато ястие от морски дарове с гъби и сметана, така хубаво ще хапнем, че си нямате представа"

Необходими Продукти

  • морски дарове - 300 - 360 г
  • сметана - 250 мл по избор*
  • гъби - 300 - 400 г печурки и пачи крак (или 1 вид)
  • чесън - 3 - 4 бр. скилидки
  • люти чушка - 1 бр. прясна чили
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бялo вино - 1 чаша (200 мл)
  • черен пипер
  • магданоз - 1 бр. връзка
  • зехтин - 2 с.л. екстра върджин
  • краве масло - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато миксът морски дарове е замразен, се приготвя лесно, защото всички са на едно място - скаридите, мидите и калмарите, готови и нарязани.

Приготвям, като първо размразявам морските дарове, нарязвам скилидките чесън, магданоза, гъбите печурки на ивички, пачия крак оставям цели, само ако са много големи, разрязвам на две.

Загрявам 2 с.л. зехтин и 1 малка бучка краве масло на не много горещ тиган за 2 минути да се ароматизира зехтинът. Веднага добавям скариди, миди, калмари, заливам с виното, увеличавам котлона да поври с даровете около 5 мин, след което добавям сметаната* може да е животинска, течна или заквасена.

В друг тиган с малка бучка масло задушавам пачия крак и печурките леко, да се задушат за около 5 минути, и добавям към морските дарове в сметановия сос.

Едно уточнение - ако изберете заквасена сметана, добавете с виното, защото е гъста, и задушавайте заедно.

Намалявам котлона на средна степен и задушавам до сгъстяване и готовност за около 15-20 мин.

Сосът се оцветява в бледо жълто от гъбите пачи крак, ухае прекрасно и е изключително вкусно.

Поднесох морските дарове с гъби и сметана с фокача.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: