Герловска лютеница

Н.АкифоваН.АкифоваПомощник Готвач13464316
15/09/2019
Приготвяне4 мин.
Готвене3 мин.
Общо7 мин.
Порции80
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 875
  • Преглеждания за месеца575
  • Преглеждания за седмицата215
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • димати - 30 кг
  • червена капия - 10 кг
  • люти чушки - 3 бр.
  • олио - 700 мл
  • сол - 8 с.л.
  • захар - 500 г
  • черен пипер - 10 г смлян
  • бахар - 5 г смлян
  • буркани - 80 бр. малки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, започваме с изпичането на пипера. Аз ги направих върху тенекия.

Печените чушки сложих в една желязна кофа с капак да омекнат и да се обелят по-лесно.

После започваме с доматите, измиваме ги хубаво и оставяме да се изсушат за малко, после ги минаваме през машинка, която отделя семките и люспите.

Това отнема около 3 часа за двама души, след като доматите са готови, обелваме пипера, изчистваме семките и тях ги минаваме от машина за мелене на месо заедно с лютите чушки.

След като вече е готово, всички палим огъня, слагаме 1 голям казан (тава) изсипваме вътре олиото и добавяме доматите и пипера и започва голямото бъркане.

След един час добавяме сол, захар черен пипер и бахар и разбъркваме хубаво. В тази рецепта нетипичното е бахарът, придава много приятен аромат.

След около три часа вече, сместа като спадне на половина, или ако е достигнало желаната от вас гъстота, смъквате от огъня и пълните бурканите с лютеница, които предварително са измити и изсушени.

От дозата излиза около 80 бр. малки буркани герловска лютеница.

Затваряме капачките хубаво и варим половин час за стерилизиране.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар