Начин на приготвяне
Краставичките се измиват добре. Много е важно да са съвсем пресни и да на са изсъхвали. Ако трябва да се съхраняват за известно време, най-добре ги дръжте в студена вода.
Морковите се нарязват на шайби, лукът на кръгчета.
Приготвя се марината от 10 л. вода, солта, оцета и захарта. В буркан 800 мл. се поставят щипка синапено семе, няколко зърна пипер, 1–2 зърна бахар, клонче копър, 2–3 парчета морков и още толкова лук. Редят се краставички до чупката на буркана. Залива се с марината 1 см. под капачката.
От това количество излизат 22–24 буркана, в зависимост от големината на краставичките. Добре запечатаните буркани се нареждат в миялната машина, включена на 70 градуса /ако има такава опция/ и се пуска програма за мръсни съдове.
Ако ползвате друг начин за стерилизиране задължително ползвайте термометър. Бурканите не трябва да престояват повече от 10 минути при температура над 70 градуса. Резултатът ще ви впечатли.
Опитай и другите ни рецепти за мариновани краставички като тези краставички мариновани на слънце.
Коментари
Силно бях впечатлена от приготвянето на тези прекрасни краставички, най-вече това, че може да се стерилизират в миялна машина на 70 градуса, което в началото при прочит при мен възникна смях, след това учудване и накрая приемане и съответно повтаряне на рецептата ти, за което благодаря. По принцип зимнина не правя, защото не ми е възможно това действие да го упражнявам в апартамент, нямам такива дълбоки съдове за стерилизация, а и на котлони тази работа според мен не става, но тук вече бях примамена сериозно. Разрешавам си да кача снимка на краставички стерилизирани в миялната машината, готови са. Сега ще ги наблюдавам, дано да не кипнат до студеното време. Благодаря за чудесната идея! Марчева