Начин на приготвяне
Ако сте закупили гъшия дроб на цяло блокче, трябва да го нарежете на филийки с дебелина около 1.5 см. За целта той трябва да е студен, защото така е твърд и би ви било по-лесно. Използвайте остър нож, предварително леко затоплен.
Ако по повърхността на дроба забележите жилички, отстранете ги внимателно.
Покрийте с прозрачно домакинско фолио, след това с кърпа, за да няма досег със светлина и оставете за 30 минути на стайна температура. Не е добре да пропускате тази стъпка, защото ако гъшият дроб е студен и го запечете, отвътре би останал суров. Скриваме го от светлината, за да не се окислява и променя своя цвят към сивкав.
Накълцайте на ситно зелените перца от пресен лук. Запържете в малко зехтин и щипка сол, без да препържвате, за да запази лука свежия си цвят. Сложете меда и розмарина и бъркайте минутка.
Готовото канапе сложете в центъра на плато, в което ще сервирате и се заемете със главния протагонист - гъшият дроб.
Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън. Чак когато се е нагрял максимално сложете парченцата и запечете по минута от всяка страна или до тъмно-златист загар.
Ако температурата не е достатъчно висока ще започне да се топи и плува в мазнина, а впоследствие има опасност съвсем да се разпадне. Затова следвате точно тези лесни стъпки и няма да имаме проблем.
Сложете парченцата вкусен деликатес върху медения лук, поръсете със едра люспеста сол и малко черен пипер по желание и поднесете на момента.
Това невероятно изкусително предястие се консумира задължително топло.
Добър апетит!
* Детайли от плънката ми са вдъхновени от рецепта за гъши дроб на Иван Манчев, за което благодаря! Освен с карамелизирани плодове, сладки редукции и конфитюри не бях комбинирала гъшия дроб и с мед, а се оказа нещо вълшебно. Опитайте и вие!