Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Желиран гъши дроб с ябълки и лук

Желиран гъши дроб с ябълки и лук

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Желиран гъши дроб с ябълки и лук1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • гъши дроб - 1 кг.
  • ябълки - 150 гр.
  • лук - 200 гр.
  • целина - 150 гр.
  • орехи - 80 г ситно счукани
  • лимони - 200 гр.
  • прясно мляко - 200 мл.
  • брашно - 100 гр.
  • желатин - 30 гр.
  • масло - 100 гр.
  • олио - 150 мл.
  • кисели краставички - 200 гр.
  • сол - 10 гр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязаният на парчета гьши дроб и настърганите лук, ябълки и целина се задушават в маслото. Подправят се със солта и сока от лимоните.

След като изстине сместа се смила 2-3 пъти, така че да се получи пастет, и се размесва с половината от разтворения в 100 мл вода желатин, както и с орехите.

Брашното се запържва в сгорещеното олио до златист цвят, разрежда се с горещото мляко и се смесва с останалия желатин.

С получения бял сос (след като поизстине) се обливат стените и дъното на подходящ съд с правоъгьлна форма. Разстила се пастетьт от гъшия дроб и се покрива с останалия бял сос. Оставя се в хладилник за няколко часа.

Преди да се сервира, съдът с предястието се потапя в топла вода и се обръща.

Желираният дроб се изважда и се нарязва на филии, всяка от които се украсява с резенче лимон или с нарязаните на ивици кисели краставички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: