Начин на приготвяне
Споделям един лесен начин на приготвяне и печене на Чийзкейк с овесени ядки, без да се притеснявате дали ще се напука. За форма с размери 18 до 20 см.
Първо започвам с подготовката на блата. В купа подготвям дозата овесени ядки, другите ядки по избор, кокосовите стърготини (те за са аромат на блата).
Разтопявам кравето масло и го добавям в сместа. Не слагам подсладител в сместа (захар и др.), ако желаете, използвайте овесени ядки със сушени плодове за сладост.
Приготвям хартия за печене, разстилам сместа и с натискане към дъното на кръглата форма, оформям блат и поставям във фурната да се пече за около 2 минути при температура 160 градуса.
Така обработени ядките и кокосовите стърготини стават много ароматни и вкусни. Когато ги извадя от фурната, ги оставям да поизстинат, след това прибирам в хладилника за 20 минути.
Започвам да приготвям крем, вземам купа изсипвам фината извара (кварк). Ако е по-едра, пасирам преди да добавя яйцата. Слагам настърганата кора на лимона, есенцията ром, мед 3-4 супени лъжици (или 60-100 г пудра захар).
Изчаквам около 20-30 минути да се ароматизира изварата. В това време се изстудява блатът, яйцата са навън, за да са с еднаква температура с изварата. Когато е минал половин час, в купа разбивам леко яйцата с бъркалка за яйца и добавям на три-четири пъти към изварата и разбърквам до усвояването им, кремът е готов.
Изваждам формата с блата от хладилника, поставям върху алуминиево фолио, завивам добре, за да не пропуска вода при печене на водната баня.
Фурната е загрята на 140 градуса без вентилатор (с вентилатор на 120). Поставям тава с вряла вода и в нея формата с чийзкейк, пека един час. Така чийзкейкът не се надува и напуква, и винаги е перфектно гладък.
Когато мине времето за печене, изключвам фурната и оставям чийзкейкa вътре, да изстине. След което го прибирам в хладилника. Може да постои цяла вечер и да украся на другия ден, или след два часа да го извадя и подготвя за хапване с плодовете.
Коментари