Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Здравословен чийзкейк с овесени ядки

Здравословен чийзкейк с овесени ядки

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Здравословен чийзкейк с овесени ядки5 / 5
20/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Да съчетаете здравословното с изкусително вкусното не е никак трудно - ето го и доказателството в лицето на този разкошен чийзкейк"

Необходими Продукти

  • овесени ядки - 200 г
  • орехи - 50 г
  • кокосови стърготини - 2 с.л.
  • мед - 3 - 4 с.л.(или пудра захар, 80 - 100 г)
  • краве масло - 2 с.л. (30 г )
  • продукти за крема
  • извара - 750 г
  • яйца - 4 бр.
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ром - есенция
  • плодове - френско грозде, къпини и др.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Споделям един лесен начин на приготвяне и печене на Чийзкейк с овесени ядки, без да се притеснявате дали ще се напука. За форма с размери 18 до 20 см.

Първо започвам с подготовката на блата. В купа подготвям дозата овесени ядки, другите ядки по избор, кокосовите стърготини (те за са аромат на блата).

Разтопявам кравето масло и го добавям в сместа. Не слагам подсладител в сместа (захар и др.), ако желаете, използвайте овесени ядки със сушени плодове за сладост.

Приготвям хартия за печене, разстилам сместа и с натискане към дъното на кръглата форма, оформям блат и поставям във фурната да се пече за около 2 минути при температура 160 градуса.

Така обработени ядките и кокосовите стърготини стават много ароматни и вкусни. Когато ги извадя от фурната, ги оставям да поизстинат, след това прибирам в хладилника за 20 минути.

Започвам да приготвям крем, вземам купа изсипвам фината извара (кварк). Ако е по-едра, пасирам преди да добавя яйцата. Слагам настърганата кора на лимона, есенцията ром, мед 3-4 супени лъжици (или 60-100 г пудра захар).

Изчаквам около 20-30 минути да се ароматизира изварата. В това време се изстудява блатът, яйцата са навън, за да са с еднаква температура с изварата. Когато е минал половин час, в купа разбивам леко яйцата с бъркалка за яйца и добавям на три-четири пъти към изварата и разбърквам до усвояването им, кремът е готов.

Изваждам формата с блата от хладилника, поставям върху алуминиево фолио, завивам добре, за да не пропуска вода при печене на водната баня.

Фурната е загрята на 140 градуса без вентилатор (с вентилатор на 120). Поставям тава с вряла вода и в нея формата с чийзкейк, пека един час. Така чийзкейкът не се надува и напуква, и винаги е перфектно гладък.

Когато мине времето за печене, изключвам фурната и оставям чийзкейкa вътре, да изстине. След което го прибирам в хладилника. Може да постои цяла вечер и да украся на другия ден, или след два часа да го извадя и подготвя за хапване с плодовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
2 минути се пече блата??????
04.11.2023 14:40