Начин на приготвяне
Предварително изваждам от хладилника всички продукти, за да са на стайна температура.
Първо започвам с подготовката на блата (сместа за основата). Приготвям хартия за печене, разстилам сместа от овесени ядки, щипка канела и маслото. С натискане към дъното на кръглата форма (размер 18/20 см) оформям блат.
Поставям във фурната да се пече за около 2 минути при температура 160 градуса. Става много ароматна основата и по-вкусна, когато се запече.
Когато извадя формата от фурната, я оставям да изстине и прибирам в хладилника за половин час, за да се стегне.
Следваща стъпка е приготвянето на крема: В дълбока купа изсипвам извара, добавям настърганата кора от един лимон, ванилия, щипка канела и 3 с.л. ксилит.
Разбърквам сместа и оставям да поеме ароматите за половин час. Когато изварата се ароматизира, добавям яйцата, разбити на ръка, на три пъти, като разбърквам до пълното им усвояване.
Преди да сложа формата със сместа във фурната, увивам с домакинско алуминиево фолио отвън, да не пропуска вода при печене на водна баня.
Изсипвам сместа върху блата и поставям в тава с гореща вода. След това го поставям във фурната, предварително загрята на 140 градуса, без вентилатор, за един час.
Когато чийзкейкът е готов, изключвам фурната и го оставям вътре до пълното му изстиване. Докато изчаквам да изстине във фурната, приготвям крема с малини.
В малка касерола изсипвам малините, и на слаб котлон ги сварявам за кратко (около 3-4 минути) с една супена лъжица масло и ксилит. Когато чизкейкът се изстуди добре, го заливам с малинов крем, украсявам с плодове и поставям в хладилника да се стегне.
Така приготвен, чийзкейкът без захар е вкусен, ароматен, балансиран и с малко калории! Да ви е сладко !
Коментари