Начин на приготвяне
Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Разбъркайте и покрийте съда с кърпа за 10 минути.
Разтопете свинска мас и я оставете леко да се охлади. Пресейте брашното и направете кладенче. По ръба поръсете солта.
Разбийте 1 яйце и 1 белтък. Жълтъка заделете за намазване на питките.
Прибавете към брашното всички съставки необходими за тестото. Замесете меко тесто. Не добавяйте повече брашно.
Готовото тесто за питки сложете в купа и покрийте с фолио. Оставете да втаса за около час. Разделете тестото на 10-12 части. Оформете ги по ваш вкус, като слагате от плънка, която сте избрали.
Аз разточих всяка на елипса, сложих плънка и навих като рогчета. Това тесто е много еластично и може да импровизирате с формата на питките. Става с хартия за печене и наредете питките. Оставете ги отново да втаса за 20 минути.
Смесете жълтъка с една лъжичка вода и намажете готовите малки пълнени питки. По желание поръсете със семена. Аз ползвах пармезан, но съм ги правила и без нищо. Печете в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 20-25 минути, докато добият приятен загар.
Добър апетит!