Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Сироп от черен бъз по рецепта на Петър Димков

Сироп от черен бъз по рецепта на Петър Димков

редакция:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сироп от черен бъз по рецепта на Петър Димков
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
"Защото здравето започва отвътре и зависи от мислите и храната, която поемаме."

Необходими Продукти

  • полски бъзунек - узрелите му зърна ( Sambucus ebulus)
  • захар
  • и още
  • стъклен буркан - най - добре трилитров
  • ръкавици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Черният бъз е една от най-често използваните лечебни растения в света, особено през хладните месеци от годината.

Той е най-популярен като добавка за подобряване на имунната дейност, превенция и лечение на симптоми на настинка и грип.

За приготвянето на сиропа е необходимо да отделим само добре узрелите зрънца от плодната китка.

Ако има зелени зрънца, отстранете ги, защото са токсични.

Измивате ги добре под течаща вода и ги оставете да се отцедят в гевгир. Най-добре е да са сухи, както и бурканите, които ще пълним.

Оронете зрънцата, като използвате ръкавици за целта.

За напълването на един трилитров буркан са необходими около 1500 гр. узрели зрънца от черен бъз (бъзуняк) и 1800 гр. захар.

В чистите и сухи буркани подреждаме слой зърна от бъз (около 2 см.), и редуваме със захар. Най-отгоре посипваме захарта, чийто слой е около 6-7 см.

Бурканите покриваме с тензух и завързваме добре.

И тук аз малко заобикалям описанието, че стъклениците се съхраняват на слънце.

Може би, защото температурите в Пловдив са много високи и първата година моят сироп се превърна в искрящо лилаво шампанско.

Аз ги държа в хладилник (при липса на хладна маза), като след 15-20 дни разбърквам сиропа с дървена лъжица.

Преди това съставките не се разбъркват!

Избирам си почивните дни - време, за да престои навън и да го наблюдавам.

Сега е по-хладно, затова ще използвам момента, за да разтопя захарта и да прецедя сиропа.

Наливате го в бутилки и го съхранявате в хладилник.

Можете да го прехвърлите в по-малки шишенца и да замразите в камерата. По желание захарта можете да замените с мед, въпрос на налични продукти. От остатъчните плодове можете да приготвите мармалад. Изсушените пък бъзови зрънца са чудесни, за да си приготвите чай за през зимните дни.

ПРИЕМ:

Приемайте ежедневно, за да се възползвате от имуностимулиращите му свойства. Може да използвате като превантивно средство, като приемате 1/2 до 1 чаена лъжичка на ден по време на пиковия сезон на настинки и грип. Някои източници препоръчват да се приема само през делничните дни, а през почивните дни да се прави пауза.

Стандартната доза е 1/2 до 1 чаена лъжичка за деца и 1/2 до 1 супена лъжица за възрастни. Ако се борите с настинка или грип, приемете нормалната доза на всеки 2-3 часа, вместо веднъж дневно, докато симптомите изчезнат.

„В буркан се нареждат добре узрелите зърна на полския бъзунек така: един ред очистени зърна с дебелина 2 см., един ред пак толкова ситна захар. И така догоре, като най-горният слой захар е с дебелина 8-10 см., за да не вкисне. Отворът на буркана се завързва с тензух, оставя се да стои на слънце 10-15 дни, като през последните дни се бърка с дървена лъжица, за да се стопи захарта. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори, вместо да се запушват с тапи, се завързват с тензух и се държат на студено, за да не вкисне сиропът”.

Източник: Тази рецепта е описана за сироп от черен бъз, посочена в книгата „Чудесата на Петър Димков”, Вълшебни рецепти от лечителя.

Ползи за здравето от черен бъз

Плодовете на черния бъз не само са питателни, но и имат потенциал да се борят със симптоми на настинка и грип, да поддържат здравето на сърцето и да се борят с възпалението и инфекциите, наред с други ползи.

В народната медицина сиропът се използват за лечение на грип, инфекции, ишиас, главоболие, зъбна болка, сърдечна болка и нервна болка, както и лаксатив и диуретик.

Освен това плодовете могат да се използват за конфитюр, сладко или пък вино от бъз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#341059
Потребител#341059
Здравейте, искам да попитам.. понеже за пръв път правя сироп от бъз...
Направих по същия начин всичко, с изключение на горноя (последен) слой захар и не сложих тензух ами направо затворих капачката на буркана... Грешно ли съм направила? Годен ли е сиропа за употреба? Да не натровя децата?
Извинявам се за глупавите въпроси, но наистина не знам и много се зачудих....
24.09.2024 13:45
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Моят сироп се превърна във сладко от бъзак. Сега ще мога да го слагам в чая и така да го консумира. Прекрасно средство за имунната система и диуретичното.
04.11.2024 09:58
Анонимен
Анонимен
Черен бъз е различно от бъзуняк.
05.09.2024 09:58
2
Анонимен
Анонимен
Здравейте,моя е хванал мухал отгоре нормално ли е
17.10.2023 20:49
1
Анонимен
Анонимен
Правилно сте написали латинското име на бъзунека/Sambucus ebulus) , но българското име е неправилно .Това латинско наименование отговаря на растението Бял бъз.Черният бъз /Sambucus nigra/ e дървовидният.
14.09.2023 16:35
3
1
Анонимен
Анонимен
В други рецепти сиропа стои на тъмно и хладно място, а не на слънце. Може би затова сиропът ви е вкиснал
09.09.2023 14:14
1
1
Анонимен
Анонимен
Разбърква се за първи път след 15 дни, а след колко дни се прецежда?
09.09.2023 14:13
7
1
Покажи всички подкоментари