Начин на приготвяне
Приготвяме си големи стъклени буркани от 3 литра – измиваме ги и ги подсушаваме.
Редим един ред плодчета бъз около 3-4 см и след това толкова още захар (добре е редът със захар да е малко повече). След това повтаряме и редим още 3-4 см плодчета и отново захар.
Продължаваме, докато се напълни бурканът. Завършваме с по-дебел слой захар.
Важно е да не е пълен догоре бурканът, защото в следващите дни сместа ще шупне. Гърлото на буркана се покрива с марля, след което се оставя на тъмно място. Веднъж на ден е необходимо да се бърка с дървена лъжица. И така трябва да престои 40 дни.
Когато изминат 40 дни, сместа трябва да се прецеди и полученият сок да се налее в стъклени бутилки, които да се съхранят в хладилник.
Зрънцата също може да се използват, като се вземат по една супена лъжица на ден. Може да се добавят към смутита или шейкове.
Виж за какво е полезен бъза и как да си направиш сироп от бял бъз.
Коментари
Аз имам такъв сок от 2 години и не се е развалил.
И много е важно да се внимава с плодчетата - зелените са отровни!!!!!