Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Сироп от черен бъз по рецепта на Петър Димков

Сироп от черен бъз по рецепта на Петър Димков

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Сироп от черен бъз по рецепта на Петър Димков6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
"Защото здравето започва отвътре и зависи от мислите и храната, която поемаме"

Необходими Продукти

  • полски бъзунек - узрелите му зърна ( Sambucus ebulus)
  • захар
  • и още
  • стъклен буркан - най - добре трилитров
  • ръкавици
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Черният бъз е една от най-често използваните лечебни растения в света, особено през хладните месеци от годината.

Той е най-популярен като добавка за подобряване на имунната дейност, превенция и лечение на симптоми на настинка и грип.

За приготвянето на сиропа е необходимо да отделим само добре узрелите зрънца от плодната китка.

Ако има зелени зрънца, отстранете ги, защото са токсични.

Измивате ги добре под течаща вода и ги оставете да се отцедят в гевгир. Най-добре е да са сухи, както и бурканите, които ще пълним.

Оронете зрънцата, като използвате ръкавици за целта.

За напълването на един трилитров буркан са необходими около 1500 гр. узрели зрънца от черен бъз (бъзуняк) и 1800 гр. захар.

В чистите и сухи буркани подреждаме слой зърна от бъз (около 2 см.), и редуваме със захар. Най-отгоре посипваме захарта, чийто слой е около 6-7 см.

Бурканите покриваме с тензух и завързваме добре.

И тук аз малко заобикалям описанието, че стъклениците се съхраняват на слънце.

Може би, защото температурите в Пловдив са много високи и първата година моят сироп се превърна в искрящо лилаво шампанско.

Аз ги държа в хладилник (при липса на хладна маза), като след 15-20 дни разбърквам сиропа с дървена лъжица.

Преди това съставките не се разбъркват!

Избирам си почивните дни - време, за да престои навън и да го наблюдавам.

Сега е по-хладно, затова ще използвам момента, за да разтопя захарта и да прецедя сиропа.

Наливате го в бутилки и го съхранявате в хладилник.

Можете да го прехвърлите в по-малки шишенца и да замразите в камерата. По желание захарта можете да замените с мед, въпрос на налични продукти. От остатъчните плодове можете да приготвите мармалад. Изсушените пък бъзови зрънца са чудесни, за да си приготвите чай за през зимните дни.

ПРИЕМ:

Приемайте ежедневно, за да се възползвате от имуностимулиращите му свойства. Може да използвате като превантивно средство, като приемате 1/2 до 1 чаена лъжичка на ден по време на пиковия сезон на настинки и грип. Някои източници препоръчват да се приема само през делничните дни, а през почивните дни да се прави пауза.

Стандартната доза е 1/2 до 1 чаена лъжичка за деца и 1/2 до 1 супена лъжица за възрастни. Ако се борите с настинка или грип, приемете нормалната доза на всеки 2-3 часа, вместо веднъж дневно, докато симптомите изчезнат.

„В буркан се нареждат добре узрелите зърна на полския бъзунек така: един ред очистени зърна с дебелина 2 см., един ред пак толкова ситна захар. И така догоре, като най-горният слой захар е с дебелина 8-10 см., за да не вкисне. Отворът на буркана се завързва с тензух, оставя се да стои на слънце 10-15 дни, като през последните дни се бърка с дървена лъжица, за да се стопи захарта. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори, вместо да се запушват с тапи, се завързват с тензух и се държат на студено, за да не вкисне сиропът”.

Източник: Тази рецепта е описана за сироп от черен бъз, посочена в книгата „Чудесата на Петър Димков”, Вълшебни рецепти от лечителя.

Ползи за здравето от черен бъз

Плодовете на черния бъз не само са питателни, но и имат потенциал да се борят със симптоми на настинка и грип, да поддържат здравето на сърцето и да се борят с възпалението и инфекциите, наред с други ползи.

В народната медицина сиропът се използват за лечение на грип, инфекции, ишиас, главоболие, зъбна болка, сърдечна болка и нервна болка, както и лаксатив и диуретик.

Освен това плодовете могат да се използват за конфитюр, сладко или пък вино от бъз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#341059
Потребител#341059
Здравейте, искам да попитам.. понеже за пръв път правя сироп от бъз...
Направих по същия начин всичко, с изключение на горноя (последен) слой захар и не сложих тензух ами направо затворих капачката на буркана... Грешно ли съм направила? Годен ли е сиропа за употреба? Да не натровя децата?
Извинявам се за глупавите въпроси, но наистина не знам и много се зачудих....
24.09.2024 13:45
Анонимен
Анонимен
Моят сироп се превърна във сладко от бъзак. Сега ще мога да го слагам в чая и така да го консумира. Прекрасно средство за имунната система и диуретичното.
04.11.2024 09:58
Анонимен
Анонимен
Черен бъз е различно от бъзуняк.
05.09.2024 09:58
2
Анонимен
Анонимен
Здравейте,моя е хванал мухал отгоре нормално ли е
17.10.2023 20:49
1
Анонимен
Анонимен
Правилно сте написали латинското име на бъзунека/Sambucus ebulus) , но българското име е неправилно .Това латинско наименование отговаря на растението Бял бъз.Черният бъз /Sambucus nigra/ e дървовидният.
14.09.2023 16:35
3
1
Анонимен
Анонимен
В други рецепти сиропа стои на тъмно и хладно място, а не на слънце. Може би затова сиропът ви е вкиснал
09.09.2023 14:14
1
Анонимен
Анонимен
Разбърква се за първи път след 15 дни, а след колко дни се прецежда?
09.09.2023 14:13
7
1
Покажи всички подкоментари