Начин на приготвяне
Натрошаваме бисквитите на едро (може на ръка с помощта на плик и чукче или точилка или като използваме блендер). Смиламе орехите.
Шоколадът и маслото разтапяме на водна баня до получаване на хомогенна смес.
Към тях добавяме алкохола /бадемов ликьор, Бейлис, вишновка или друг алкохол по избор/ или някакъв аромат/есенция.
Смесваме течните съставки с бисквитите и орехите и разбъркваме, докато се смесят добре. Получената смес оставяме за около 20 мин в хладилник.
Разстиламе сместа за сладкия салам върху кухненско фолио и с негова помощ завиваме на руло.
Завързваме двата края и оставяме сладкия салам да стегне отново в хладилник.
Този сладък салам с орехи може да се хапва след 2-3 часа, но много по-вкусен е, ако го оставите поне за едно денонощие.