Начин на приготвяне
Орехите се смилат фино и се запичат на слаб огън за около 5 минути при непрестанно разбъркване.
През това време се намазняват с масло 8-10 формички с приблизителен диаметър 11 см, за предпочитане керамични. Стените и дъната им се поръсват със захар.
Към запечените орехи (почти на паста) се налива прясното мляко, разбърква се и се оставя настрана.
Разделят се белтъците от жълтъците на 4-те яйца. Жълтъците се слагат в купа със 20 г захар, нишестето, канелата и портокаловата кора. Разбива се на кремче и се смесва в купата с млякото и орехите.
Фурната се пуска да загрее до 165 градуса горен и долен реотан, без вентилатор. Вътре се слага тавичка с вода, достатъчно голяма, за да побере всички чашки.
Белтъците се разбиват отделно с щипка сол за около 4 минути, през които постепенно се добавя и 80 грама захар. Съдът и приставките на миксера трябва да са идеално сухи, както и в самите белтъци да няма попаднал жълтък или капчици вода или други субстанции. Полученият сняг трябва да е гъст, плътен и пухкав.
Към ореховата смес се добавя на части белтъчения сняг с плавни деликатни движения на силиконова шпатула до получаване на хомогенност, доколкото е възможно, без да се прекалява с бъркането.
Пухкавата смес се разпределя в чашките, като заема 3/4 от обема им. Разполагат се в тавичката с вода във фурната, като се внимава нивото на течността да не се навдигне много и да попадне във формите - ще развали десерта.
Пече се 30-35 минути, без да се отваря вратичката на фурната.
Сметаната се разбива с останалите 10 грама захар и есенцията. Напълва се в пош с назъбен накрайник.
Готовите сладкиши тип суфле се изваждат от формите горещи. Ще спаднат, но това нека не ви тревожи, няма да се отрази в никакъв случай на вкуса им.
Върху половината от тях се шприцова сметана (добре охладена), захлупва се със друго сладкишче и така се поднася, докато е топло.
Сметаната се разтапя, но това е целта, за да напои долното блатче и да стане още по-вкусно.
Тези орехови сладкишчета тип суфле са пълен разкош!