Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Песто»Домашно босилеково песто с орехи

Домашно босилеково песто с орехи

редакция:
Домашно босилеково песто с орехи
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2
"А в хладилника на всеки уважаващ себе си лакомник има бурканче домашно босилеково песто с орехи"

Необходими Продукти

  • босилек - 3 - 4 шепи листа
  • орехи - 50 г
  • кедрови ядки - 100 г
  • пармезан - 50 г
  • лимони - 1 бр. (само сока на цитруса)
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 100 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре босилека. Отстранете стеблата и ползвайте само листата - 4 шепи. Подсушете ги добре върху домакинска хартия или тънка памучна кърпа.

Запечете ореховите ядки в сух тиган за 4-5 минути. След това направете същото и с кедровите ядки, но за по кратко време. Оставете ги да се охладят.

Изцедете сока на един лимон.

В блендер сложете всичко без пармезана и блендирайте до хомогенност на кратки пулсации. Прибавете чесъна.

Накрая добавете сол на вкус и пармезана.

Ако е необходимо, добавете още зехтин към пестото за желаната от вас гъстота. Същото е и с лимона

Приберете готовото песто в стъклен съд с капак в хладилник. За да може да се съхранява по-дълго време, всеки път щом го ползвате, доливайте по малко зехтин, колкото да покрие пестото отгоре в съда.

Така няма да почернее и ще може да се използва по-дълго време.

Домашно босилеково песто с орехи е подходящо за салати, като добавка към различни печива или просто намазано на брускети.

Опитай и рецептите ни за магданозено песто, песто Дженовезе или песто Трапанезе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: