Начин на приготвяне
Измийте добре босилека. Отстранете стеблата и ползвайте само листата - 4 шепи. Подсушете ги добре върху домакинска хартия или тънка памучна кърпа.
Запечете ореховите ядки в сух тиган за 4-5 минути. След това направете същото и с кедровите ядки, но за по кратко време. Оставете ги да се охладят.
Изцедете сока на един лимон.
В блендер сложете всичко без пармезана и блендирайте до хомогенност на кратки пулсации. Прибавете чесъна.
Накрая добавете сол на вкус и пармезана.
Ако е необходимо, добавете още зехтин към пестото за желаната от вас гъстота. Същото е и с лимона
Приберете готовото песто в стъклен съд с капак в хладилник. За да може да се съхранява по-дълго време, всеки път щом го ползвате, доливайте по малко зехтин, колкото да покрие пестото отгоре в съда.
Така няма да почернее и ще може да се използва по-дълго време.
Домашно босилеково песто с орехи е подходящо за салати, като добавка към различни печива или просто намазано на брускети.
Опитай и рецептите ни за магданозено песто, песто Дженовезе или песто Трапанезе.