Фин сладкиш с жълти сливи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Фин сладкиш с жълти сливи9 / 9
29/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
37 мин.
Порции
4
"Колкото и да искате, няма да му устоите - животът е прекалено кратък, за да се лишавате от вкусните сладкиши"

Необходими Продукти

  • сливи - 300 г жъти сорт Мед или подобни кръгли, големи (3 - 4 бр.)
  • яйца - 2 бр. XL или 3 по - малки
  • захар - 80 г + 1 с.л.
  • кисело мляко - 150 г гъсто, кремообразно
  • брашно - 75 г
  • масло - за намазване на тавичката
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разполовете и почистете сливите от костилките. Нарежете ги на не много тънки полумесеци и поръсете с лъжица захар. Оставете ги така за 10 минути, през които се заемете със сместа за сладкиша.

Разбийте яйцата и захарта на пухкава бяла пяна. Добавете киселото мляко и брашното, пресявайки го и при непрестанно разбиване.

Загрейте тиган с незалепващо дъно на силен огън и в него запечете за секунди от всяка страна парченцата сливи. Не ги слагайте наведнъж и на куп, а по малко, и щом се карамелузират и хванат загар, веднага изваждайте.

Подредете в намаслена или покрита с хартия за печене форма, например за тарт с диаметър 26 см., за да бъде наистина много фин сладкишът. За по- дебел, може да използвате и по малка тавичка, но идеята е да стане тънък като палачинка, в това е и част от очарованието му.

Подредете парченцата сливи във формата и залейте с приготвената смес. Печете до златист загар в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Готовият фин сладкиш с жълти сливи оставете за кратко да поизстине, но не напълно и поръсете с пудра захар.

Поднесете леко топъл самостоятелно или с топка сладолед или сметана. Толкова е вкусен, че ще призная, че сама унищожавам половината за броени минутки.

Да ви е сладко и на вас!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: