Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бадемова торта»Фин бадемов сладкиш за Коледа

Фин бадемов сладкиш за Коледа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Фин бадемов сладкиш за Коледа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
33 мин.
Порции
6
"Запазихме най-доброто за Коледа"

Необходими Продукти

  • брашно - 45 г
  • бадеми - 125 г смлени
  • бакпулвер - 10 г
  • яйце - 1 бр.
  • белтък - 1 бр.
  • захар - 110 г
  • ванилова захар - 10 г
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • амарето - 2 с.л. /или др. бадемов ликьор/
  • бадеми - филирани, за поръсване
  • За карамелен топинг
  • захар - 50 г
  • масло - 15 г
  • вода - няколко капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцето и белтъка със захарта и ваниловата захар до побеляване и прибавяме млякото, лимоновия сок и ситно смлените бадеми. Продължаваме разбиването за кратко на ниска степен.

Пресяваме брашното с бакпулвера и го слагаме при сместа, разбърквайки внимателно с дървена лъжица до постигане на хомогенност.

Приготвяме си тавичка с диаметър 24 см и намасляваме и набрашняваме повърхността ѝ. Сипваме и заравняваме бадемовата смес.

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути или до суха клечка.

Сладкишът може да се приготви и на тиган, както е в моя случай. За целта покриваме тигана с хартия за печене и я намасляваме. След като сипем сместа, захлупваме с капак и печем 5 минути на умерен огън, след което още 10 на слаб. Изчакваме да се охлади, преди да отделим от формата, и поръсваме с обилно количество филирани бадеми.

За коледната ни украса изрязваме в средата или където желаем формички на елха, камбанки или други. Приготвяме тъмен карамелен топинг от захарта маслото и няколко капки вода и го сипваме горещ в процепите, където сме изрязали коледните форми.

Доукрасяваме по избор с коледни орнаменти.

Да ви е сладко и Весел празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: