Начин на приготвяне
1. Ябълките (най-хубав щрудел се получава, когато се съчетаят различни сортове ябълки) се измиват, обелват, почистват от семките и се настъргват, но не прекалено фино.
2. Настърганите ябълки се посоляват, разбъркват и се оставят за 10 минути да пуснат водата си. След това внимателно се изстискват с ръка, за да се освободим от излишната вода и да имаме хрупкав щрудел.
3. Към изстисканите ябълки се прибавя кафявата захар (3/4 от количеството), 1 пакетче канела, лимоновия сок и ром. Разбърква се добре. Това е плънката за щрудела.
4. Маслото се разтопява.
5. Орехите се натрошават, но не прекалено на ситно.
6. Взема се един лист от точените кори и се намаслява цялата му повърхност. Върху него се поставя втори лист и също се намаслява. Винаги използваме два листа, за да завием едно щрудел руло.
7. В единия край на листа по продължение на цялата му дължина поставяме от плънката. След това завиваме руло с кората, но само 2-3 оборота. Целта е да завием мократа плънка с кори, за да я изолираме от орехите. Така те няма да се мокрят и при изпичане щруделът ще стане много хрупкав. След това завиване половината от площта на листа точени кори остава свободна пред нас. Тази повърхност се поръсва обилно с орехи, канела, малко кафява захар и пудра захар. След това завиваме рулото до края. Готовото руло има в средата си ябълкова плънка, която е изолирана от няколко слоя кора, а около нея има орехово-канелена плънка със захар. Когато при изпичане захарта се разтопи и карамелизира, ще се слее по един вълшебен начин с орехите и канелата.
8. В намаслена тавичка подреждаме рулата едно до друго. Отгоре ги намазваме с масло и поръсваме с още малко кафява захар.
9. Фурната се загрява на 200 градуса. Когато вкараме тавата да се пече - намаляваме на 180 градуса. Когато цветът на корите започне да става леко оранжев - намаляваме фурната на 160 градуса и печем до готовност.
10. Изваждаме щрудела и го оставяме да се охлади напълно и след това поръсваме с пудра захар.
Има вариант да не чакаме да се охлажда, а да го поднесем горещ в компанията на топка сладолед. Вкусно!
Маслото може да бъде заменено с растителна мазнина и да получим постен щрудел. Всъщност точно по тази рецепта нашето семейство приготвя тиквеника за Бъдни вечер. Начинът на завиване на рулата (завиване до 1/3 от площта на корите, за да се изолира плънката и да не мокри ядките + покриването на останалите 2/3 площ с ядки, канела и захар ни дава кадифено мек център с хрупкави орехи и прави щрудела наистина хилядолистен.
Излишно е да казвам, че освен с ябълки или тиква - плънката търпи импровизации. Опитайте със сливи с карамфил, опитайте с моркови и индийско орехче, или ябълки с ванилия и портокалови корички, или ябълки с кардамон, или череши с бадеми и т.н.
Рецептата за най-добрия щрудел може да бъде изпълнена и с обикновена захар, но Мусковадо дава неповторим карамелен вкус.
Опитайте и съм сигурен, че това ще се превърне в любимия ви щрудел!
Коментари