Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пухкав сладкиш със сини сливи

Пухкав сладкиш със сини сливи

редакция:
Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Извинете, знаете ли колко най-много парчета от този пухкав сладкиш е възпитано да се изяде, че ние вече четвърто си взимаме"

Необходими Продукти

  • сини сливи - 500 г почистени
  • брашно - 200 г
  • захар - 120 г
  • масло - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 50 мл
  • ванилия - 1 прахче
  • канела - щипка
  • лимонова кора
  • сол - щипка
  • бакпулвер - 8 г
  • и още
  • кафява захар - 2 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете сливите от костилките и ги нарежете на четвъртинки. Поръсете с две супени лъжици кафява захар, оставете ги настрана докато приготвите кексовата смес.

В купа сложете омекналото краве масло, поръсете със 120 г захар. Разбийте с миксер до получаване на гладък крем. Добавете едно след друго двете яйца, все така разбивайки с миксера.

В купа пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол, щипка канела и едно прахче ванилия. Добавете го на порции в масления крем. Излейте прясното мляко, ароматизирайте с настърганата лимонова кора.

Застелете форма 20 см.с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, подравнете, а отгоре наредете с фантазия сливите.

Изпечете сладкиша на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.

Готовият сладкиш със сини сливи поръсете с пудра захар!

Ако имаш сливи под ръка, опитай непременно и нашия пестил от сливи или този вкусен мармалад със сливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: