Начин на приготвяне
Направете айрян със съотношение 50:50 кисело мляко и вода.
Сипете айряна в купа и добавете содата, бъркайте докато шупне. Прибавете захарта и солта (не превишавайте дозата им), разбъркайте за да се смесят добре.
Пресейте брашното и го прибавете на етапи при непрекъснато бъркане, до гладка и еднородна смес.
Нагрейте тигана и налейте малко олио, пържите на умерен огън от двете страни до златисто-кафяв цвят.
Добре е всяко ново зареждане на тигана с тиганички да е ново и зареждането на олио, затова наливайте от олиото по-малко, за да се абсорбира от тиганичките.
Подредете ги в чиния, постлана с кухненска хартия, за да абсорбира излишната им мазнина.
Моята баба ги поръсваше тиганичките със кристална захар и ги хапвахме с компот. Но в днешно време можете да замените захарта с мед, сладко или плодов сироп.
Ако рецептата ти харесва, опитай и нашите мекички със сирене или тези пухкави солени палачинки.
Коментари
Много лесна и бърза за приотвяне. И многооооооооооооо вкусна.