Начин на приготвяне
В купа изсипете оризовото брашно. Излейте 100 мл вода и покрийте купата с парче найлон. Оставете така за 10 часа.
В тенджерка смесете 500 мл прясно мляко и 400 мл (със 100 сме накиснали брашното) вода. Изсипете гъстата оризова каша.
Разбъркайте и поставете съда на котлона. Ако искате, може да подсладите с 2-3 с.л. захар. Сварете крема. Насипете малебито топъл в подходящи чаши.
Сварете сиропа. В тенджерка излейте една чаена чаша вода, изсипете една чаена чаша захар, ароматизирайте с 3-4 супени лъжици розова вода и няколко капки червена безвредна сладкарска боя.
Поднесете малебито охладено, полято с ароматния розов сироп.
Забележка: Как да си направите розова вода? Накъсайте листенцата на няколко рози, залейте ги с 50 мл дестилирана вода и сложете на котлона. Малко преди да кипне водата, покрийте съда и свалете от котлона.
Оставете течността да се хлади, след което прецедете!
Великолепен десерт е това свиленградско малеби!
Да ви е сладко!
Коментари