Бадемови сладки (ншалбит)

07/07/2013
"Обещавате ли да обичате и хапвате арменски сладки доживот - в радост и тъга, в диета и угощение?"
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо2 803
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.8 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 1/2 ч.ч. брашно
  • бадеми - 1 ч.ч.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 белтък
  • масло - за намазване
  • за сиропа
  • вода - 2 с.л.
  • захар - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Водата се изсипва в малка тенджера, добавя си и захарта и се разбърква до пълното ѝ разтваряне. Сварения сироп се сваля от котлона и се оставя да се охлади.

Към него добавяме половината от натрошените бадемови ядки. Разбиваме белтъка на сняг и също го добавяме към захарния сироп.

Отново леко загряваме сместа, като я бъркаме непрекъснато. Сваляме я от огъня и я охлаждаме до 20 - 22 градуса.

Постепенно и при непрекъснато бъркане добавяме брашното. Когато добавим цялото брашно трябва да получим меко тесто, което месим поне още 10 минути.

Намазваме тавичката с масло и леко я набрашняваме. С лъжица или шприц оформяме малки тестени кръгчета, в центъра на всяко от които поставяме по половин бадемова ядка.

Изпечете сладките в слаба фурна (130-140) за около 40 минути.

Оставете ги да се охладят да стайна температура и се намазват със сварения сироп. Изчакайте глазурата да изсъхне и поднесете.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар