Начин на приготвяне
Измерваме продуктите в рецептата с помощта на чаена чаша с вместимост 250 мл.
По желание бадемите може да бъдат накиснати от предната вечер, за да се събудят ядките и да са по-хрупкави, а може и щом са накиснати – да ги обелим от люспата.
В купа разбъркваме яйцето с телена сладкарска бъркалка, докато се появят мехурчета.
Добавяме към него кафява кристална захар, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), сода за хляб, ванилия и какао на прах, като след прибавянето на всяка съставка – разбъркваме с телената бъркалка.
Накрая постепенно добавяме типово брашно, като разбъркваме вече с дървена голяма лъжица, докато се сгъсти сместа и с останалото брашно омесваме с ръка меко тесто. Накрая тестото за сладките доомесваме със съвсем малко шарлан.
Разделяме какаовото тесто на малки топчета и във всяко от тях поставяме по един бадем, обвиваме го с тестото, и отново го овалваме във формата на топченце, така че да се скрие бадемчето. Получават се около 30 бр. бадемови сладки.
Редим какаовите топченца с пълнеж от бадем в тава, предварително намазана с шарлан. Подреждаме ги с разстояние между тях, тъй като леко бухват при печенето.
Изпичаме ги на 180 градуса за около 12 минути, като на 8-ма-10-та минута от печенето ги проверяваме и ако са се позапекли повече от долната страна, превключваме фурната да ги доизпече само от горната страна.
Важно е да ги извадим от фурната, докато са още мекички отвътре, тъй като при изстиването стават по-хрупкави. Веднага щом какаовите сладки са готови, с фина метална готварска шпатула ги отлепяме от тавата и ги прибираме в кутия за сладки, за да си останат мекички.
Чудесни какаови бадемови сладки!
Чудно Вкусно!