Домашни дюнери с домашен сос

16/10/2019
"Ако сте на диета - не четете нататък, защото тези дюнери не са за хора със слаби сърца "
Приготвяне20 мин.
Готвене30 мин.
Общо50 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 123
  • Преглеждания за месеца90
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • арабски питки - 1 пакет (с диаметър какъвто решите)
  • месо - 800 - 900 г (пилешко, свинско може и патешко)
  • кисели краставички - към 7 - 8 бр.
  • катрофи - 3 - 4 бр. средни картофи
  • доматен сок - 1 шишенце /250 мл/
  • Подправки за месото
  • сол
  • кимион
  • къри
  • соев сос
  • лимонов сок - на вкус
  • За соса
  • яйце - 1 бр.
  • олио - 200 мл (зехтин)
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • сол - 1 ч.л
  • кисело мляко - 3 с.л. гъсто или заквасена сметана
  • картоф - 1 бр. (среден) варен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си подгответе месото. Нарежете месото на малки късчета. Загрейте тиган с малко мазнина и сложете месото, сложете подправките и оставете да се запържва, като разбърквате от време на време на среден огън.

През това време, докато се запържва месото, си обелете картофите, нарежете ги на големина, на която ви харесва (аз използвам нож за кашкавал - къдрав) и ги изпържете.

Нарязваме киселите краставички по на тънко.

И стигаме до соса за дюнер. Във висок съд (мерителна кана или буркан) слагаме олиото (зехтин), след това слагаме яйцето, солта, лимоновия сок. Взимаме пасатора. Пасиращата част я поставяме върху яйцето и го пускаме. Задържаме 10-11 секунди и започваме да издърпваме нагоре. Получава се майонеза. Към готовата майонеза добавяме млякото (сметаната), чесъна, картофа (който трябва да е предварително намачкан на пюре), разбъркваме и може да добавите още малко сол, ако не ви е достатъчно.

След като всички елементи за домашните дюнери са готови, пристъпваме към сглобяването.

Загряваме сух тиган (доста загрят). Към доматения сок добавяме малко вода и малко мазнина, разклащаме го.

След като тиганът е загрят, сипваме съвсем малко от доматите и поставяме арабската питки отгоре, за да се затопли, само от едната страна.

Правим същата процедура и с останалите. Същевременно сглобяваме дюнера.

Намазваме плоската питка от страната, която сме загрели, с малко сос, слагаме месото, картофите, краставичките и още сос.

Загъваме питката на фунийка. Взимаме парче хартия (фолио) и слагаме питката, като я загъваме от долната страна. Така процедираме и с останалите питки.

Готови сме с нашите домашни дюнери с домашен сос.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар