Начин на приготвяне
Всички необходими продукти за плънката на дюнера се подготвят и нарязват. Лукът, чесънът и гъбите се запържват или задушават в мазнина. Към тях се добавят подправки - черен пипер, червен пипер, босилек, риган, магданоз или други (по ваш вкус).
Питките за домашни дюнери могат и да бъдат купени, но ако са домашни, ще са по-вкусни и пресни. Домашните питки за дюнери също могат да се замразяват и да бъдат използвани след време. Резултатът невинаги е толкова добър, но от голямо значение е как са приготвени.
Домашните питки за дюнери се приготвят, като необходимите продукти се смесят и се замеси тесто, оставя се да отдъхне за десетина минути и после се правят на дози самите питки. Тестото се къса на топчета и се разточва или разтегля. Големината им зависи от това колко питки искате да направите и колко дебели ги предпочитате.
Пекат се на нагорещен тиган от двете страни. Може да използвате мазнина, но ако ги правите на тиган с незалепващо покритие, пропуснете тази стъпка. Ако са приготвени предварително, могат да бъдат притоплени на тиган без мазнина.
За доматения сос пасирате доматите и киселите краставички - може да ги настържете, ако предпочитате. Прибавяте сол, захар и подправки по ваш вкус. Разтваряте малко брашно и слагате на слаб огън на котлона, за да се сгъсти. Като много внимавате да не заври сосът, защото ще се развалят свойствата и вкуса му. Само трябва да се затопли, за да се сгъсти. Ако усетите, че температурата на соса става висока, махнете тенджерката или касеролата от котлона, а след това пак го върнете. Непрекъснато бъркайте. Щом се сгъсти, е готов и можете да го оставите да изстине.
Чесновият сос не може да се пропусне, защото той е задължителен при приготвянето на дюнера. Затова и съставките в него и тяхното качество са важни. Предлагам ви домашна изпитана рецепта. Първо трябва да си приготвите майонезата, като за нея ви трябват олиото, прясното мляко, лимоновия сок, горчицата, сол и зехтин. Смесвате ги, но не ги бъркате. С пасатора ги разбивате на бързи обороти до желания резултат. Домашната майонеза може да се консумира 2-3 дни. Нейната трайност не е голяма и трябва да се внимава при приготвянето, за да се получи добра гъстота.
Смесваме останалите съставки за чесновия сос с майонезата и разбъркваме. Като подправки може да добавите копър, магданоз и други по ваш вкус.
Щом всичко е готово, може да се сервира на плато и всеки по свой вкус да направи дюнера си. Или домакина да направи дюнерите с всички съставки, като започне с намазването на питката с чеснов сос, реденето на всички продукти за плънката и завърши със соса с домат и кисели краставички.
Дюнерът се свива стегнато и най-лесно се получава, ако се постараете да е като фуния, за да събере повече плънка и да не се разпада.