Хапки в сладко-кисел сос

22/10/2019
"Мислите си, че е трудно да намерите баланса между сладкото и киселото, но казваме ви - трудно е да не преядете "
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 123
  • Преглеждания за месеца257
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • пуешки гърди - 1 бр. 350 г
  • лук - 1 глава, средна
  • сливи - 2 - 3 бр. червени (около 100 г)
  • захар - 2 с.л.
  • лайм - 1/2 сока
  • бяло вино - 80 мл полусухо
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - 3 с.л.
  • масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете пуешките гърди от ципички и ги нарежете на едри хапки.

Запържете ги в зехтина на силен огън, докато побелеят, но отвътре все още не са готови. Извадете в чиния и поръсете с черен пипер.

В тигана при зехтина от запържването на месото сложете бучка масло и когато се разтопи прибавете лука и сливите нарязани на тънки жулиени, заедно със захарта и две щипки сол. Намалете огъня и гответе до омекване на продуктите.

Ще се образува гъсто сокче отделено от соковете на лука и сливите, а захарта с маслото ще започнат да се карамелизират.

Не допускайте да загаря и бъркайте, а когато сосчето се редуцира налейте виното и малко вода.

Варете още 3-4 минути и пасирайте до желаната от вас гладкост.

Полученият сос ще е гъст, затова налейте още вода, за да разредите, изстискайте сока от лайм и сложете полуготовите хапки.

Гответе на бавен огън 15 минути или докато сосът стане с желаната от вас консистенция, а месото е готово.

Регулирайте на сол, за да контрастира сладко- киселата нотка със солената.

Поднесете хапките в сладко-кисел сос топли.

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар