Усмихнати тиквени пайчета

24/10/2019
"Не ви трябва специален повод, за да приготвите вкусни усмихнати тиквени пайчета, както не ви трябва специален повод, за да направите хората щастливи "
Приготвяне30 мин.
Готвене20 мин.
Общо50 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо383
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • Тесто
  • брашно - 200 г
  • краве масло - 80 г
  • захар - 3 с.л.
  • лешници - 3 с.л. смлени
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 1 - 2 с.л.
  • сол - 2 бр.
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • есенция ром - 3 - 4 капки
  • плънка
  • тиква - 300 г
  • краве масло - 20 г
  • портокалова кора - настъргана на портокал
  • канела - цейлонска
  • захар - 1 с.л. или стевия на кристали
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашно, смлените лешници, маслото, яйцето, ароматите, солта и студената вода. Замесва се тесто с бързи движения. Прави се на топка, увива се със стреч фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.

През това време обелената тиквата се нарязва на малки кубчета, поставя се в тенджера, добавя се 1-2 с.л. краве масло, кората на портокал, захарта, задушава се до готовност за около 15 минути. Изважда се и се намачква или пасира.

Фурната се включва да загрява на 180 градуса.

Тестото се изважда, ако е нужно, се оставя да се отпусне. Тъй като е "ронливо", може да не се разточва на голяма кора, а да се работи на етапи.

Изрязвате си шаблон във форма на тиква от хартия за печене, които поставяте върху разточеното тесто. Нарисувайте върху хартията каквато форма ви харесва на тиква. Изрязватe тиквените усмивки с островърхо ножче, с което изрязвате и триъгълничета на разточените пайчета.

За едно пайче се изрязват две кори, като едната е с изрязаните триъгълничета, а върху другата поставяте пасираната тиква 1 с.л., защипвате с леко притискане, като ползвате вилица.

Може да се наложи да изстудите във фризера на два етапа при подготовката. Първо изрязвате, оставяте във фризера. После разточвате и изрязвате другите четири форми и пак във фризера, като вадите първите и слагате тиквата, както описах по-горе.

Тиквените пайове се пекат за 20 -30 минути в зависимoст от фурната. Изваждат се, охлаждат се и се изваждат внимателно, за да не се натрошат. Пайчетата тиквени усмивки са една вкусна изненада за вашите близки и приятели.

Непременно си ги пригответе.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар