Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
С миксер се разбива маслото, престояло на стайна температура, заедно със захарта до побеляване. Един по един се прибавят жълтъците, а после и едно по едно две цели яйца.
Слага се и ванилията, а накрая постепенно се сипва брашното. Разбърква се добре и получената смес се разпределя в хартиени формички за мъфини. Във всяка формичка се сипва по една лъжица с височина около 1 см.
Върху тестото се слага по една мека сушена синя слива без костилка.
Приготвяне на глазурата:
Белтъците, също престояли на стайна температура, се разбиват на пяна с миксер.
Постепенно се прибавя захарта и се доразбиват до получаване на твърди връхчета, след което се добавят смлените орехи и ванилията. Сместа се разбърква леко с лопатка на ръка.
От белтъчната смес се взема по една лъжица и се разпределя върху сливите по равно във всяка формичка.
Изпичат се в загрята фурна на 170 градуса за 30 минути до втвърдяване на белтъка.
След като се изпекат, може да се поръсят съвсем леко с какао на прах - една кафена лъжичка стига за всички.