Начин на приготвяне
От брашно, смлените лешници, маслото, яйцето, ароматите, солта и студената вода. Замесва се тесто с бързи движения. Прави се на топка, увива се със стреч фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
През това време обелената тиквата се нарязва на малки кубчета, поставя се в тенджера, добавя се 1-2 с.л. краве масло, кората на портокал, захарта, задушава се до готовност за около 15 минути. Изважда се и се намачква или пасира.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Тестото се изважда, ако е нужно, се оставя да се отпусне. Тъй като е ронливо, може да не се разточва на голяма кора, а да се работи на етапи.
Изрязвате си шаблон във форма на тиква от хартия за печене, които поставяте върху разточеното тесто. Нарисувайте върху хартията каквато форма ви харесва на тиква. Изрязватe тиквените усмивки с островърхо ножче, с което изрязвате и триъгълничета на разточените пайчета.
За едно пайче се изрязват две кори, като едната е с изрязаните триъгълничета, а върху другата поставяте пасираната тиква 1 с.л., защипвате с леко притискане, като ползвате вилица.
Може да се наложи да изстудите във фризера на два етапа при подготовката. Първо изрязвате, оставяте във фризера. После разточвате и изрязвате другите четири форми и пак във фризера, като вадите първите и слагате тиквата, както описах по-горе.
Тиквените пайове се пекат за 20 -30 минути в зависимoст от фурната. Изваждат се, охлаждат се и се изваждат внимателно, за да не се натрошат. Пайчетата тиквени усмивки са една вкусна изненада за вашите близки и приятели.
Непременно си ги пригответе.