Веган таратор за пости

Супер ИванСупер Иван
Новак
3
11
4
12
30/10/2019
"Кисело мляко от слънчоглед... възможно е - вижте как се прави веган таратор"
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 843
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата4
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белените слънчогледови семки се накисват за една вечер. Измиват се добре, след което заедно с малко вода се пасират с пасатор.

Смяната каша се минава през цедка, за да се отдели течната част, която наподобява айрян. Твърдата част, останала в цедката отново, се връща в съда за пасиране и се пасира още един-два пъти, за да се отдели възможно най-много айрян (обикновено повтарям процедурата три пъти).

Другият вариант е слънчогледовите семки да се блендират/пасират с водата и да не се прецеждат, но тогава остава от сухата част и вкусът на таратора не се доближава толкова много до този, направен с кисело мляко.

След като сме произвели „киселото мляко” от слънчоглед, добавяме нарязаните на ситно краставици, сока от един лимон, сол на вкус, чесън и вода, колкото преценим (с това количество слънчоглед обикновено правя голяма купа с таратор).

Накрая добавяме лъжица – две зехтин или олио и поръсваме с копър веган таратора.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Супер Иван
Супер Иван
23.04.2020 15:57
Хареса ли ви? Аз го хапвам целогодишно
0
0