Начин на приготвяне
Маслото се разтопява в подходящ съд на водна баня на умерена температура, като постепенно се добавя към него захарта или друг предпочитан от вас подсладител (кленов сироп или мед).
Добавя се при непрекъснато бъркане и какаото, което предварително е пресято през сито, за да няма бучки.
Щом сместа се хомогенизира, шоколадът се изсипва в силиконови формички или в тавичка с постлана хартия за печене.
Ако използвате силиконови форми, след като налеете шоколада в тях, леко ги тупнете в кухненския плот, за да не се получават въздушни мехурчета.
Още докато домашният шоколад е горещ, може да добавите по ваш вкус натрошени ядки (орехи, лешници, бадеми).
Приберете в хладилник, докато шоколадът стегне напълно.
След като извадите шоколада от формичките, може да увиете всяко парче в лист алуминиево фолио или в хартия за печене, завързано с канап или панделка и да споделите с любим човек.
Така приготвеният домашен шоколад за пости е подходящ за консумация и по време на пости.
Да ви е сладко!