Елегантни шоколадови тортички Амарети

30/10/2019
"Най-големите удоволствия в живота, всъщност са малки... като тези тортички Амарети, например. Предупреждаваме в тях има шоколад, има много шоколад "
Приготвяне20 мин.
Готвене10 мин.
Общо30 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо551
  • Преглеждания за месеца47
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • течна сметана - 100 мл 35% масленост
  • маскарпоне - 100 г
  • амарети - 100 г смлени
  • бадеми - 50 г смлени
  • черен шоколад - 100 г
  • млечен шоколад - 100 г
  • бял шоколад - 30 г за декорация
  • златна боя - прахообразна, за декорация
  • физалис - 6/8 бр. плодчета
  • крем Сабайон
  • бадемов ликьор - 50 мл Амарето Дисароно или друг
  • мед от акация - 1 - 2 с.л.
  • жълтъци - 3 бр.
  • бял шоколад - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си пригответе крема за вкусните мини тортички.

Подгответе купа от неръждаема стомана, която да се побере в по-голяма тенджера, така че да има пространство от няколко пръста между дъното на купата и дъното на тенджерата. Изсипете вода и я оставете да по покъкри.

Междувременно разбийте жълтъците в купа със захарта, докато се смесят добре. Поставете купата над водата и разбърквайте, докато жълтъци се затоплят за около две минути. Добавете разтопения шоколад и ликьора Амарето, продължавайте да бъркате, докато сместа се сгъсти и започнете да виждате дъното на купата, когато бъркате. Изсипете в друга купа със студена вода, да се охлади за 10 мин.

Разбийте студената сметана. След това добавете към крема. Разбийте с телена бъркалка до пухкавост маскарпонето (за минута) и добавете към крема . Разделете в две купички сместа, като сложите в едната купичка натрошените бисквитки амарети напръскани с ликьор Амарето и бадемови ядки.

Разбъркайте крема да се смесят съставките. В другата купичка сложете настъргана кора на портокал и разбъркате. Оставете в хладилник, докато приготвите шоколадовите форми.

Пригответе шоколадовата основа за тортите. Разтопете на водна баня шоколадите в купички, без да ги смесвате .

Вземете силиконова форма за по големи мъфини. Изсипете първо по 1 с. л. от шоколадa. От двата вида шоколад. Направете основа от млечен и черен шоколад. Разстелете с лъжичка по дъното и стените на формите.

Изчакайте да се стегне шоколадът и повторете с измазването още веднъж, така шоколадовите форми за тортичките стават по стабилни и много лесно се вадят от силиконовата форма. За по-бърз резултат поставете формата във фризер за две минути и повторете с измазването.

Извадете кремчетата от хладилника и напълнете формите за тортичките първо с крема амарети и ядки след това с портокаловия крем. Когато напълните формите, изсипете върху всяка разтопен шоколад. Разнесете с лъжичка да се затвори формичката и кремът да остане в нея при обръщането. Оставете във фризера или хладилника, докато се стегне шоколадът, и извадете тортичките от силиконовите форми.

Декорирайте с бял шоколад. С четчица нанесете златното прахче. Поставете върху тортичките по едно плодче физалис.

Така приготвени тортичките Амарети са с възхитително богат, но и деликатно елегантен вкус.

Можете да ги поставите в кутия във фризера и да сервирате като сладоледено изкушение.

Надявам се да ви хареса моята авторска рецепта, която можете да видите само в Gotvach.bg

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Kristine Tenova
Kristine Tenova
07.11.2019 22:32
Аз не харесвам физалис, но бих пробвала да го заменя с ягоди може би
0
0
Потребител Ivi  Vacca
Разбира се че можете!Но по добре не слагайте ягоди а карамел за украса или без плод. Физалис плодчета е класика при приготвяне и поднасяне върху кремчетата брюле или други яйчени кремчета и шоколадови мусове ,съчетаването на вкусът му се допълва чудесно и не на последно място декорацията.Във Австрия и Франция можете да го видите поднесен по този начин.Приятно приготвяне и Хапване ви Желая !
0
0
Н.Акифова
Н.Акифова
30.10.2019 13:58
Уникални са... Мога да кажа само браво
0
0
Потребител Ivi  Vacca
Много Благодаря, за мен е радост от толкова добър кулинар ,като вас да получа това признание . Беше едно вдъхновение тази рецепта .Другия път ще се постарая с шоколадовите форми повече .Благодаря ви !:)
1
0