Начин на приготвяне
В тава изпичаме 80 г ядки: орехи, бадеми, пекан или каквито обичате. Счукваме ги на ситно.
На водна баня разтопяваме 150 г черен шоколад. Махаме купата и оставяме да се охлади, но не да се втвърди.
В напълно суха купа слагаме 5 белтъка, като внимаваме да не падне и капчица от жълтъците, иначе няма да се разбият белтъците. Разбиваме с миксера, като постепенно добавяме 350 г пресята пудра захар.
Разбиваме до получаване на твърди връхчета на бъркалките. Добавяме 2 ч.л. царевично нишесте и 2 ч.л. сок от пресен лимон. Разбъркваме още 1-2 минути.
Върху сместа изсипваме равномерно разтопения шоколад и поръсваме с половината от ядките.
Върху хартия за печене в тава с лъжица слагаме от крема и оформяме малки тортички, като издърпваме нагоре да се получат връхчета. В средата правим кладенче, там ще поставим крема с маскарпоне. Поръсваме с останалите ядки и печем в предварително загрята фурна на 120°C за час.
През това време приготвяме крема за торта Павлова: Загряваме 200 мл сладкарска сметана и с нея заливаме 300 г черен шоколад. Разбъркваме до пълното стопяване на шоколада.
Оставяме да се охлади и прибираме в хладилника да стегне. Разбиваме, добавяме 250 г маскарпоне и разбиваме до получаване на пухкав крем.
В изстиналите мини тортички слагаме от крема.
Декорираме тортите Павлова с различни шоколадови изделия: бонбони, пурички, пръчици, шоколади и каквото друго ви хареса.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа