Начин на приготвяне
Пресейте брашното и го сипете в в дълбока купа. Направете кладенче в средата и сложете вътре предварително разбитите яйца, прясното мляко и солта. Месете до получаването на средно твърдо гладко тесто. При нужда може да добавите още малко мляко.
Готовото тесто се разточва на тънка кора, която оставяме за изсъхне. Когато се втвърди нарязваме на юфка. Загряваме около 2 л вода, добавяме 1 с.л. сол и сваряваме домашно приготвената юфка.
Отцеждаме течността с помощта на гевгир.
Оставяме маслото да се размекне на стайна температура. Добавяме 3 с.л. от сметаната, 1 с.л. лимонови кори, захарта и жълтъците на яйцата. Разбъркваме до получаването на еднородна смес.
Объркваме яйчено-сметановата смес със сварената юфка. Последно добавяме белтъците, които сме разбили на твърд сняг.
Намазняваме дъното на подходяща тавичка. Отгоре сипваме малко галета. Слагаме сместа, заливаме с останалата сметана и печем в умерена фурна до готовност.
Коментари
За такъв сос 2-3 яйца, в зависимост от големината, са напълно достатъчни ;)