Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Вкусна печена юфка със сметана

Вкусна печена юфка със сметана

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
9497534k
Вкусна печена юфка със сметана1 / 2
11/07/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 50 мл
  • сол
  • за соса
  • масло - 30 г
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • сметана - 200 г
  • захар - 3 с.л.
  • лимони - 1 бр.
  • сол
  • масло - за намазване
  • галета - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и го сипете в в дълбока купа. Направете кладенче в средата и сложете вътре предварително разбитите яйца, прясното мляко и солта. Месете до получаването на средно твърдо гладко тесто. При нужда може да добавите още малко мляко.

Готовото тесто се разточва на тънка кора, която оставяме за изсъхне. Когато се втвърди нарязваме на юфка. Загряваме около 2 л вода, добавяме 1 с.л. сол и сваряваме домашно приготвената юфка.

Отцеждаме течността с помощта на гевгир.

Оставяме маслото да се размекне на стайна температура. Добавяме 3 с.л. от сметаната, 1 с.л. лимонови кори, захарта и жълтъците на яйцата. Разбъркваме до получаването на еднородна смес.

Объркваме яйчено-сметановата смес със сварената юфка. Последно добавяме белтъците, които сме разбили на твърд сняг.

Намазняваме дъното на подходяща тавичка. Отгоре сипваме малко галета. Слагаме сместа, заливаме с останалата сметана и печем в умерена фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Гладен
Гладен
Най-вероятно наистина става дума за техническа грешка ;)
За такъв сос 2-3 яйца, в зависимост от големината, са напълно достатъчни ;)
15.07.2013 10:03
Виктория Чотева
Виктория Чотева
Да ви питам,няма ли грешка в изписването : 23 яйца или 2-3 като брой?Благодаря!
13.07.2013 23:27